Bitcoin og Kryptovaluta er begreper som har dukket opp de senere Ă„rene. Men hva er det egentlig snakk om?
HÞsten 2017 kom kryptovaluta og Bitcoin pÄ alles lepper etter at prisene pÄ de elektroniske valutaene skjÞt til himmels. Siden har det roet seg betraktelig, men fortsatt er kryptovaluta attraktivt som spekuleringsobjekt.
For Ä forstÄ hva kryptovaluta egentlig er, sÄ mÄ man forstÄ hva penger er. Penger er en avtale mellom to parter. For at tradisjonelle penger, som norske kroner, skal kunne fungere, er man avhengig av at bÄde avsender og mottaker godtar kroner som betalingsmiddel. Det mÄ ligge en tillit i bunn. Denne tilliten skjer ved at det er sentralbanken Norges Bank som garanterer for at pengene har noen verdi. I riktig gamle dager byttet vi gjerne varer mot varer og tjenester. Du kunne for eksempel overta en ku ved Ä gi bort en hest og sÄ videre.
Denne byttehandelen er upraktisk. Derfor utviklet vi penger. Penger er egentlig bare et symbol pÄ en verdi. I seg selv har pengeseddelen eller kronestykket ingen verdi, utover materialet det er laget i. De aller fleste transaksjoner i dag inkluderer ikke en gang sedler eller mynter, transaksjonene foregÄr elektronisk gjennom kredittkort eller bankoverfÞring.
Kryptovaluta hopper over de fysiske sedlene og myntene. Her er det utelukkende elektronisk behandling som gjelder. Kryptovaluta skiller seg fra tradisjonelle penger ved at det ikke er noen sentralbank som styrer den. Utfordringen er at det da ikke er noen sentralbank som kan garantere for at valutaen har noen verdi. Dette har kryptovaluta forsÞkt Ä lÞse ved Ä benytte noe de kaller for blokkjede. Blokkjede er en serie av datainformasjon. Hver del av kjeden, eller blokk, er basert pÄ informasjon fra den forrige blokken. PÄ den mÄten vil hver ny blokk bli bekreftet og verifisert av den foregÄende. Dette gjÞr at man kan stole pÄ at informasjonen stemmer. Dermed er tilliten bygget opp.
Kryptovaluta ble opprinnelig innfÞrt for Ä unngÄ politisk manipulering av valutaen. Vanlige valutaer som Euro eller norske kroner pÄvirkes av politiske beslutninger. BÄde ved at sentralbanken selv styrer mengden penger i markedet og justerer renter, men ogsÄ ved at politikerne i storting og regjering pÄvirker valutaen gjennom sine vedtak. Med kryptovaluta er det ingen politisk inflytelse. Blokkjeden lever sitt eget liv, bare pÄvirket av brukerne. PÄ den mÄten er det den perfekte markedsstyrte valutaen, siden det bare er tilbud og etterspÞrsel som regulerer verdien.
Hos kryptovaluter som Bitcoin er det heller ikke mulig Ä Þke mengden for Ä justere inflasjonen. Du kan ikke «trykke» nye Bitcoin. Teknologien gjÞr at det ikke er mulig Ä lage mer enn 21 millioner Bitcoins. NÄr det antallet er nÄdd er kjeden komplett og det er bare utveksling av allerede eksisterende Bitcoins som er mulig.
Mer (annonse)