Trolig har du reist spørsmålet selv. Hva solgte naboen for? Hvor mye kostet drømmeboligen? Det kan være nysgjerrighet på prishistorikk eller hvem som eier en eiendom som gjør at du blir nysgjerrig. Uansett vil du få en indikator på hva din egen bolig er verdt, ved å se på hva naboer har solgt for.

Hvor mye fikk de for boligen?

Enten du skal kjøpe eller selge bolig, er boligprisene viktig for deg. 

Ved å se hva eiendommer i nabolaget ditt er solgt for, får du en indikasjon på hva du kan få for egen bolig. Og er du ute etter å kjøpe en bolig, vil du fort se om området du vurderer er i din prisklasse eller ei. Denne indikasjonen er bare en pekepinn og erstatter ikke en verdivurdering fra en megler dersom du skal selge eller refinansiere lån

Hva fikk naboen for boligen sin?

Prisene på boliger i nabolaget vil gi deg viktig informasjon om din egen eiendoms verdi. Eiendomsoverdragelser er, med noen få unntak, offentlige, og du finner informasjon om disse på nettsider som https://www.bolig360.no/boligpriser/ og DNs boligbase

Noen funksjoner må du logge inn for å se, annen informasjon kan du finne gratis. I tillegg finner du betalingstjenester for ytterligere informasjon.

Tip: Boliglån uten egenkapital

Siste.eiendomspriser.no

På nettsidene til siste.eiendomspriser.no finner du et interaktivt kart over boligpriser, i tillegg til flere andre smarte funksjoner.

Du kan blant annet overvåke et område du er interessert i, slik at du får varsler om det skjer endringer i området ditt. Dette krever innlogging.

Sidene gir deg informasjon om 

  • Kvikkleire – Hvor høy er faren for kvikkleireskred i et område. Dette er viktig informasjon da kvikkleiren kan gå fra fast til flytende ved tyngre belastning. 
  • Radongass – Radongass kan være helsefarlig i større mengder, og derfor kan det være du vil vite hvor utsatt et område er for denne gassen.
  • Flom – Målestasjoner langs vann og elver, viser en indikasjon på hvor stor flomfare det er i området
  • Trafikk – En egen måling av gjennomsnittlig trafikktrykk per døgn. Denne regnes ut basert på totalen for et år, delt på antall dager i året. 

Tid, standard på bolig og en hel del andre aspekter påvirker boligsalget, så ikke stol blindt på hva andre har solgt boliger for når du vurderer å kjøpe eller selge.

Hvem eier eiendommen?

I Norge er det mulig å få innsyn i offentlige dokumenter, men all informasjonen er ikke tilgjengelig på grunn av personvern. 

Flere aktører har gjort det mulig å søke opp overdragelser av eiendommer, men du kan ikke søke på navn og få informasjon om hva de eier. Du kan søke opp en adresse og se tinglyste overdragelser, samt hvilken sum eiendommen ble solgt for. 

Slik fungerer det

Karttjenestene for eiendomspriser henter og publiserer data fra offentlige registre fortløpende. Du kan finne denne informasjonen uten å gå igjennom slike nettsider, men dersom du skal se på flere boliger, er det mer oversiktlig å bruke et slikt kart. 

Boligpriskalkulatorene på nett gir deg et estimat på din boligs verdi, ved at du legger inn ulik informasjon som størrelse, standard og beliggenhet. I tillegg hentes statistikk over solgte boliger i ditt område automatisk.

En mer presis metode er en e-takst, som innebærer at en megler bruker lokalkunnskap, eget skjønn og statistikk fra ditt område for å gi deg en verdivurdering. Da vil man dokumentere boligens verdi basert på flere eiendomsmegleres kunnskap. 

Eiendomsoverdragelser – Statens kartverk

Du kan få innsyn i tinglyste overdragelser av eiendommer hos Statens kartverk. Denne informasjonen finnes i Grunnboken, som ligger tilgjengelig hos Statens kartverk på nett.

Det er her du finner informasjon om hvem som er tinglyst som eier og hvorvidt eiendommen har heftelser. 

Informasjon over fast eiendom, slikt som adresser, boliger og bygninger, er informasjon du finner i Matrikkelen. Denne informasjonen finnes også i Kartverkets eiendomsregister.

Du kan søke både i Matrikkelen og Grunnboken, og se data gjennom Kartverkets tjeneste - https://seeiendom.kartverket.no/ .

Du kan logge deg inn med offentlig pålogging for å få mer innsyn.

Dette er informasjon du trenger for å opplyse kjøpere om du skal selge eiendommen din, og du kan skaffe denne informasjonen selv. Dersom noen ønsker å ta seg betalt for å skaffe deg denne informasjonen, husk at du enkelt finner den selv. 

Fagkyndig verdivurdering

Det er bra å skaffe seg et estimat og få et overblikk gjennom nettsider med boligpriskalkulatorer og kart. Da vil du lettere kunne bedømme hvorvidt et område er innenfor prisnivået ditt og om du ønsker å selge på nåværende tidspunkt.

For å bedre kunne bedømme en eiendomsmeglers verdivurdering og prisantydning, er det lurt om du selv skaffer deg oversikt over boligprisene først.

Dessuten er det lurt å høre med flere meglere om vilkår og priser på deres tjenester. 

Enkelte meglere overdriver prisantydningen for å lokke deg som kunde, og da er det lurt å ha litt informasjon på forhånd. Dersom en megler mener de kan få mer enn andre for boligen din, er det lov å være litt skeptisk.

Eiendomsmeglere

Meglere kan sjekke statistikk for ditt område og de kan bruke lokal kunnskap og skjønn i sin vurdering, men det er ingen fasit når det gjelder verdivurdering. 

Dersom du skal reforhandle boliglånet ditt, kan en meglers verdivurdering brukes som dokumentasjon.

Dersom verdien på boligen din stiger, betyr det at du har mer egenkapital i boligen. Det gir en lavere belåningsgrad og vil kunne gi bedre lånerenter. 

Det er mye penger å spare ved å velge megleren med best vilkår og pris, så det lønner seg å høre med flere meglerfirmaer.

Gjennom vår sammenligningstjeneste får du kontakt med flere meglere ved å sende inn ett enkelt skjema.

Det er gratis og uforpliktende, og du får tilbud av inntil 5 ulike meglere. 

Mer Ferratum (annonse)

Hodnocení kategorie 4.5
Hvor mye fikk de for boligen?: 4.2/5 fra 144 stemmer